+351 916 89 46 16 bnb@casalcubo.nl
Belevenissen van twee B&B eigenaren in de Algarve

Een plot met een ruïne

OP ZOEK NAAR EEN ARCHITECT

Nieuwbouw Olhão

We hebben het beloofd in ons laatste BLOG. Dit verhaal gaat over de architect. Want je kunt nu wel een plot hebben met een ruïne; het idee is toch dat er uiteindelijk weer een huis verrijst waar we kunnen wonen. Daarnaast moeten we er, in onze eigen stijl, gasten kunnen ontvangen. Nu hebben we allebei echt stapels talenten, maar huizen ontwerpen is er daar niet een van. Daar hebben we echt een architect voor nodig.

 

 

Nelson

Eén architect kennen we al. Nelson heeft ons huidige huis vormgegeven. Aan de binnenkant dan, want buiten lagen de contouren al vast. Samenwerken was 13 jaar geleden prettig, dus we vragen hem om een offerte. Die krijgen we, maar dat is echt even slikken. De prijs is daar namelijk een percentage van de geraamde bouwkosten. Maar, maar, maar … als die bouwkosten dan gaan stijgen, dan wordt het ontwerp ook duurder. Het is een onzekere factor.

Vervolgens duiken we het internet op. We zoeken iemand die ervaring heeft met het bouwen in de RAN (landbouwgrond) en die gemeente Olhão goed kent. Het moet iemand zijn waarvan we het gevoel hebben dat we met hem of haar uit de voeten kunnen; dat het klikt. Natuurlijk moet onze nieuwe architect heel creatief zijn. Enfin, ik geef het ons arme toekomstige slachtoffer te doen.

Ontwerp appartementen Quelfes

Vítor

Internet geeft een hoop informatie en ook een hoop troep. Het duurt verrassend lang en we zijn het niet altijd eens over de geschiktheid van een digitale kandidaat. Uiteindelijk voeren we gesprekken met drie architectenbureaus. Een eerste gesprek is we met Vitór. Hij heeft een mooie website. De verscheidenheid aan ontwerpen spreekt ons aan. Daarnaast heeft hij verschillende huizen ontworpen die gebouwd zijn binnen gemeente Olhão. Zijn prijs is ook nog redelijk.

Marcelo

De volgende architect, Marcelo, heeft een bureau in Olhão zelf. We maken een afspraak met hem om nader kennis te maken. Helaas (we zitten nog middenin de corona quarantaines) wordt zijn dochtertje ziek en moet hij afzeggen. Wij willen doorstomen dus Kathleen stelt voor de kennismaking te zoomen. Dat lukt prima en tussen schichtig langs kruipende echtgenotes en kusjes halende dochters door, krijgen we een positieve indruk van dit kantoor. Een goede tweede optie. Helaas maakt hij in zijn offerte een kardinale rekenfout. Op basis van prijs en een beetje omdat ik het gevoel heb dat ze érg hun eigen stijl hebben die misschien niet helemaal bij mijn smaak past (Kathleen heeft dat gevoel niet zo), valt hij af.

Cristina

Dan hebben we nog een afspraak met een dame in São Brás de Alportel. Het begint er al mee, dat zij ons een half uur laat wachten. Daar maak ik geen afspraak voor, dus ik ben helemaal klaar mee voordat we de corona box hebben uitgevoerd. Vervolgens lopen we binnen in een soort mode atelier waar een zwaar opgemaakte dame op stiletto hakken in een te kort rokje (dit is een mening) ons een soort van minzaam verwelkomt. Er is meteen een mismatch met in elk geval één van ons. Het gesprek duurt kort. Deze dame komt minder professioneel en serieus over dan de anderen en bovendien lijkt ze ook niet veel kennis hebben van bouwen in de RAN. Hoe goed ze gemeente Olhão kent, is ons niet helemaal duidelijk. Ze belooft ons nog van alles te sturen en zoals we verwachten, komt er helemaal niks. Dit klikte echt niet. Ze roept nog wel een prijs. Die is netjes.

Zo krijgen we uiteindelijk vier offertes. Op basis van de gevoerde gesprekken, de offerte en vooral gevoel, gaan we in zee met Vitór.

Lijsten en verbeelding

Veld vol bloemen om de oude gebouwen heen

De oorspronkelijke gebouwen

Dan begint het echte werk. Voor ons eerste gesprek, heeft Vitór ons gevraagd om tekeningen van het land, foto´s van de ruïne en allerlei andere documenten op te sturen. Hij heeft zich heel goed voorbereid. Aan het eind van het kennismakingsgesprek geeft hij aan, dat, mochten we met elkaar in zee gaan, hij graag een keer bij ons thuis komt om te zien hoe we leven en wat voor soort mensen we zijn. Dat verrast ons en nadat we besloten hebben met hem te gaan werken, komt hij inderdaad bij ons thuis en gaan we samen naar ons nieuwe land om de ruïnes te bekijken en het gevoel erbij te krijgen.

Het eerste wat Vitór daarna doet, is ons aan het werk zetten. Hij wil van ons weten, wat de bedoeling is met het grondstuk en met de ruïnes. Kathleen en ik zetten ons denkend, discussiërend en kibbelend aan het maken van een document. Want dát is nog niet zo makkelijk. Het kan nu IN je hoofd wel duidelijk zijn, maar het moet er ook uít. En bij voorkeur op een voor de omgeving begrijpelijke manier. Je moet het samen ook helemaal eens zijn … ook nog best een dingetje.

Visualiseren en onderhandelen

Het is net alsof je van je eigen boek een gezamenlijke film moet maken. Het boek ervaar je op je eigen manier, met eigen emoties en daarbij kleur je de plaatjes in. De film (het uiteindelijke project), bevat de beelden uit het hoofd van de regisseur.  Onze regisseur (Vitór) moet dus exact gaan begrijpen wat wij afzonderlijk zien in ons eigen hoofd. Dat mogen we eerst nog even op papier zetten; het script. We moeten overigens ook elkaar nog beter gaan begrijpen, blijkt gaandeweg het proces. Af en toe zijn we net twee blazende katten.

Een beetje gekibbel

Maar zoals altijd, komt uit discussie en een paar slaande deuren ook weer iets moois. En “onze” (we eigenen hem ons maar even toe gedurende dit proces) Vitór lijkt het ook te begrijpen. Van de allereerste schetsen die hij opstuurt, worden we al helemaal blij. Hij heeft begrepen wat we willen! Een ontwerp dat past in het agrarische landschap van Olhão. Gebruik maken van de mooie antieke details van de ruïne, maar ook een modern en vooral comfortabel huis hebben. Waar iedereen privacy ervaart en kan genieten van de rust van de omgeving.

Appartementen

Eerste ontwerp van het nieuwe gebouw

Op het moment zijn we het ontwerp van de drie appartementen die we gaan bouwen aan het finetunen. Van het ontwerp zijn we onder de indruk. De oude gebouwen wordt geen geweld aan gedaan. De oude structuren en elementen blijven intact. Maar toch wordt het een mooi, modern en vooral comfortabel huis. Met zonnige terrassen op het zuiden en schaduwterrassen op het westen en oosten. Goede leefruimtes, lekkere slaapkamers en comfortabele badkamers maken dat je er graag gaat verblijven. En natuurlijk ontbreekt het zwembad niet. We hebben het alleen nog op tekening gezien, maar als we die goedkeuren, wordt het ook in 3D gepresenteerd. Elke nieuwe stap is weer spannend!

Het huis waar we zelf gaan wonen is nu aan de beurt. Daarvoor hebben we net het eerste geschetste ontwerp gezien en we zijn enthousiast. Een voorproefje zie je in. de foto carrousel.

Een half ingestorte waterput op het terrein

De poço

Het volgende verhaal: de Poço

Nu begint overigens ook het eerste fysieke project op het nieuwe terrein… het schoonmaken van de antieke waterput. Die ligt nu afbrokkelend, open en bloot en dus levensgevaarlijk is de hoek van het land.

Dat wordt weer een heel nieuw verhaal in ons volgende BLOG.

 

×