+351 916 89 46 16 bnb@casalcubo.nl
Bed en Breakfast Algarve

Nationale Parken Algarve

Dit is zeker geen volledig overzicht van alle nationale parken Algarve. Wij beschrijven de gebieden in Zuid-Portugal die wij het mooist vinden en die het meest van elkaar verschillen. 

Nationale Parken Algarve

Ria Formosa 

Ria Formosa waddengebied - vogels kijken Algarve - Ludo Faro

Nationale Parken in de Algarve zijn heel divers. Dat heeft zowel betrekking op het soort landschap, op de ligging als ook op de bewoners. Ria Formosa Nationaal Park is één van de parken die ons blijven boeien. Dit natuurgebied ligt het meest dichtbij Bed en Breakfast Algarve Cas al Cubo Tavira. Het is een absolute must voor natuurliefhebbers. De lagunes van de Ria Formosa strekken zich uit over ruim 60 kilometer kustlijn van de Oost-Algarve. Een duingebied vormt de barrière tussen de Atlantische Oceaan en een labyrint van lagunes, plas-dras zones, meertjes en zandbanken.

Biodiversiteit

Deze grote afwisseling in het landschap staat garant voor voedingsbronnen, beschutting. Bovendien is het een  broedgebied voor een groot aantal vogels, vissen, reptielen en zoogdieren. Dat zie je direct terug in de unieke flora en fauna. Mens en zee werken hier op een unieke manier samen. In dit gebied liggen meer dan 1000 hectaren aan kweekgronden voor Oesters en Venusschelpen. De lagunes zijn ook het leefgebied voor de grootste Europese kolonie zeepaardjes. Eb en vloed, de steeds veranderende waterstanden, het zoutgehalte in het water en de toevoeging van vers water en dus voedsel zorgen voor de natuurlijke rijkdom van dit gebied.

Het bezoekerscentrum heet Quinta de Marim. Het ligt in Olhão. Eerlijkheidshalve moeten we zeggen dat het centrum zelf niet zo veel voorstelt. De omgeving is prachtig. Een klein natuurgebiedje waar de grote Ria Formosa in al zijn aspecten bewonderd kan worden op 3 km2. Gidsen zijn beschikbaar en de officiële wandelroute is aangegeven.

Cabo de São Vicente

Meest Zuidwestelijke punt van de Algarve - Cabo de São Vicente

Cabo de São Vicente is één van de Nationale Parken in de Algarve. Het is erg in trek bij dagjesmensen. Torenhoge kliffen vallen honderden meters de zee in. Je kunt je voorstellen dat dit het einde van de wereld is of : “Fim do Mundo”. Elke dag weerstaan lokale vissers de windstoten. Ze staan op de smalle richels langs de klif op jacht naar de vangst van de dag.

Onderdeel van het Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina, strekt het zich 150 kilometer uit langs de Westkust van de Algarve en Alentejo. Dit natuurgebied is beschermd om ervoor te zorgen dat vastgoed ontwikkelaars er geen betonparadijs van kunnen maken. Wat blijft bestaan is een unieke, weidse, stille natuur.  Bouwnijverheid is verboden binnen een straal van 1 kilometer van de kust. Het park omvat bijna 60.000 hectaren land en 30.000 hectaren zee.

Vogels kijken

Cabo de São Vicente is een vogelparadijs.  Natuurliefhebbers en fotografen kunnen er hun hart ophalen. Het landschap is toendra-achtig. Lente komt er met uitbundige bloemenpracht die de hele kaap in vuur en vlam zet. De vogelpopulatie is karakteristiek voor het gebied, en daarnaast is de diversiteit aan planten en bloemen en zoogdieren kenmerkend. Otters, Dassen en ook Iberische Lynxen hebben hier hun domicilie.

Langs de rivieren vissen reigerachtigen, ijsvogels en ooievaars in overvloed. Die laatsten vertonen hier opmerkelijk en uniek gedrag. Ze bouwen hun nesten op de rotsen in zee.

Surfersparadijs

De stranden en de zee aan de Westkust is de beste surflocatie van het land. Aljezur is het centrum van de actie. Een enorme verscheidenheid aan stranden, van klein tot uitgestrekt. Dan zijn er ook nog de “verborgen parels”, de privébaaien die je nooit meer vergeet.

Nationaal Park Guadiana

Parque Natural do Vale do Guadiana - Mertola - wandelroutes

Nationale Parken Algarve is niet helemaal de goede omschrijving voor dit natuurgebied. Het ligt namelijk officieel in de Alentejo, de provincie boven de Algarve. We hebben het toch opgenomen op deze website. Het is makkelijk te bereiken op een dag en het is een bijzonder en uniek gebied dat we onze gasten niet willen onthouden. Guadiana nationaal park biedt 600 km² smalle rivieroevers bezaaid met oude getijdenmolens en steile ravijnen. De mediterrane vegetatie is uniek en de prachtige vergezichten over het landschap zijn onvergetelijk

Pulo do Lobo (de sprong van de Wolf) is de grootste waterval van Zuid-Portugal. Het ravijn is hier zo nauw, dat het wel lijkt alsof je het in één sprong kan overbruggen. We raden dat overigens niet aan.

Wandelliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Voor vogelaars is dit park een waar paradijs. In de steile kloven van de rivier de Guadiana heeft u volop gelegenheid om vele vogelsoorten te spotten. Hier wonen onder andere de zwarte ooievaar, Bonelli’s adelaar (Havikarend) en de  Oehoe. Verder landinwaarts kun je de grote trap, grauwe kiekendief, de Spaanse keizerarend en vele andere soorten spotten.

Het gebied is ook beroemd om zijn flora. Met name de grote verscheidenheid aan plantensoorten die met uitsterven worden bedreigd.

×