+351 916 89 46 16 bnb@casalcubo.nl
Bed en breakfast Algarve

Steden in de Algarve

Steden in de Algarve is eigenlijk niet zo een goede beschrijving om de plaatsen in de Oost-Algarve te beschrijven, want alle dorpjes zijn maar klein. Onze grootste “stad” is Faro en daar wonen slechts 80.000 mensen. We hebben desondanks onze favoriete dorpen voor u op een rij gezet om u zo een indruk te geven wat u in de Algarve kunt verwachten. Het feit dat Monte Gordo hier niet tussen staat, wil natuurlijk niets meer zeggen dan dat het niet op onze persoonlijke shortlist staat. Dat mag voor u geen reden zijn om niet zelf te gaan kijken.

Tavira

Tavira is ons absolute favoriet van de steden in de Algarve. De charme van Tavira is niet makkelijk te omschrijven. Tessa de Loo beschreef het eens in een krantenartikel in de Telegraaf van 15 mei 2010 als: Ik kwam, ik zag en ik was verloren. Zo verging het ons ook. Tavira is beroemd om haar smalle slingerende straatjes met kinderkopjes. De drukke kade heeft gezellige koffiebars en er is een ruime keuze uit uitstekende restaurants. Het Moorse kasteel is imposant. De Camera Obscura in de oude watertoren is ook zeker een bezoek waard.

Het eerste wat opvalt in Tavira is de oude Romeinse Brug. Statig ligt ze over de rivier de Gilão. Ze verbindt de twee stadsdelen. Tegenwoordig is de brug alleen nog toegankelijk voor voetgangers. Die slenteren op de mooie dagen dan ook van het stadsplein met het gemeentehuis naar de oude stadswijk met haar gezellige restaurants. Met eb staan de vissers met lieslaarzen aan in het water. Ze zoeken kokkels en alikruiken voor een lekker avondmaal.

Cultuur en Stranden

Cultuurliefhebbers kunnen in Tavira hun hart ophalen. Wanneer je op een willekeurige plek eens rustig om je heen kijkt, kan je zomaar 38 kerktorens tellen. Tavira is de stad van de kerken. Het meest indrukwekkende exemplaar is de Igreja da Miséricordia. De renaissancestijl aan zowel de ingang als het interieur zijn uniek in de Algarve.

Ben je na een half dagje cultuur snuiven toe aan een beetje ontspanning, dan gaat in de zomermaanden vanaf de kade de veerboot naar het strand van Ilha de Tavira. Daar kan je je lekker op een ligstoel laten zakken onder een parasol. Je kan natuurlijk ook genieten van een goede lunch bij een van de vele strandrestaurants.

Onze favoriet op het strand is Sal. Voor een bord grote garnalen van de gril met een heerlijke fles Planalto kan je ons ´s nachts wakker maken! In de stad eten we heel graag bij Come na Gaveta en bij Ti Maria. Een absolute topper is D´Gusta op het havenhoofd van Quatros Águas. Deze drie restaurants liggen iets buiten het centrum en ze zijn een bezoek meer dan waard!

Olhão

Steden in de Algarve is niet de juiste categorie om vissersdorp Olhão te beschrijven. In de wijk Barreta, het oude stadscentrum bij de haven, hangt een Moorse sfeer. Smalle straatjes zijn bekleed met kinderkopjes in een schijnbaar onontwarbaar doolhof van vierkante huisjes. Op de stoep wordt een barbecue aangestoken. In mei en juni staat op elk dak wel een ooievaarsnest. Het lijkt of je een eeuw teruggaat in de tijd. In de markthallen aan het water is het elke morgen een drukte van belang bij de groente en fruithal en bij de vishallen. Ga in die laatste hal eens kijken naar de vangst van de dag. We garanderen je dat er bijzondere exemplaren tussen liggen!

Kubistische architectuur

Olhão is opgetrokken in een heel specifieke kubistische (Cubo) bouwstijl. De huizen hebben platte daken met terrassen. Daar kom je via een trap die buiten langs het huis loopt. Die terrassen dienden een doel. Vissersvrouwen konden daar de zee afspeuren om te zien of hun mannen al op weg naar huis waren na een week op zee. De Moorse sfeer is niet gebracht door de Moren. Olhão is gesticht in de 16e eeuw en de Moren zijn al in de twaalfde eeuw uit de Algarve verdreven. De vissers namen de stijl mee uit Noord-Afrika waar ze op hun avonturen nog wel eens terecht kwamen.

Olhão biedt een enorme keuze aan restaurants. Voor de lokale bevolking is Restaurante O Horta de absolute topper. De bediening is niet altijd subliem, maar het eten is onovertroffen. Probeer ook eens Petiscais in het oude stationsgebouw. De Picapau hier is om je vingers bij op te eten. Zaterdag avond speelt er in de zomer live muziek! Of doe eens gek en ga Japans eten bij Sushi Moments. In Olhão is de keuze ongekend.

Fuzeta

Fuzeta kan je absoluut niet beschrijven met de term Steden in de Algarve. Dit dorp is ontstaan als vissersgemeenschap. Inmiddels is het in de zomer een uit zijn zwembroek gegroeide badplaats. De naam van Fuzeta wordt op twee manieren gespeld. Het wordt zowel met een S als met een Z geschreven. Men denkt dat de naam af komt van Foz da Eta ofwel kleine riviermonding. Dat werd Fozeta en uiteindelijk is het nu officieel Fuseta. Wij blijven het ouderwets met een Z spellen.

Tegenwoordig is Fuzeta echt een badplaats en is de visserij bijzaak. In de zomer kan je er over de hoofden lopen en parkeerplaatsen zijn schaars. Het dorp heeft twee prachtige stranden. Praia da Fuzeta ligt op het strandeiland. De veerboot vaart af en aan om badgasten met allerhande strandvermaak heen en weer te varen. Aan het einde van de haven ligt direct in het dorp ook het lagune strand. Hier staat bijna geen golfslag. Het is er dus heel kindvriendelijk en veilig. Lokale Portugezen zijn dol op dit strand en het aanpalende restaurant, Borda d´Água

Restaurants

´s Middags en ´s Avonds biedt Fuzeta een keur aan restaurants en terrassen. Het is er echt gezellig. Voor visliefhebbers kunnen we Casa Corvo aanraden. Hier spettert de verse vis zo vanaf de barbecue op je bord. Beroemd zijn de grote garnalen en de tarbot. Het “restaurant” zelf stelt weinig voor. Gammele tafeltjes, midden op de weg met aan twee kanten lustig autoverkeer. Dat is echt authentiek topkwaliteit Portugees eten!

Faro

Faro is een van de meest interessante steden in de Algarve. Als je Faro niet bezoekt, mis je de essentie van de Algarve. In Faro´s oude stad, de Cidade Velha en in de oude haven staart de historie je uit alle hoeken aan. Het moderne winkelgedeelte van de stad is vol grappige onverwachte winkels met een caféterras op elke hoek. Het is een heerlijke stad!

Faro is een hele oude nederzetting. In de IJzertijd (500 v. Chr.) was hier al een nederzetting. Door de geschiedenis heen is Faro achtereenvolgens een Fenicische handelspost, en een Griekse handelspost. Uiteindelijk werd het de belangrijkste Romeinse nederzetting ten zuiden van de Taag. Na de Romeinen kwamen de Moren waarna Faro in 1249 uiteindelijk Portugees werd.

Aardbevingen

In de 18e eeuw wordt de stad getroffen door drie aardbevingen. De laatste, in 1755, maakt Faro met de grond gelijk. In 1756 wordt Faro de hoofdstad van de Algarve. In de jaren die volgen, werkt Bisschop Dom Francisco onvermoeibaar om de stad weer welvarend te maken. Zijn standbeeld staat in het centrum van Faro bij de haven.

Wanneer je ´s morgens vroeg aankomt op de luchthaven, raden we aan om te gaan ontbijten in de stad. De Urban Bakery is onze absolute favoriet. Ze hebben heerlijke broodjes, verse jus, kleine taartjes en nog heel veel andere lekkernijen. Het buitenterras ligt in een autovrije straat dus je zit er ook nog eens gezellig. Een absolute aanrader!

Vila Real de Santo Antonio

Vila Real de Santo Antonio is één van de steden in de Algarve die aan buurland Spanje grenst. Aan de overkant van de Guadiana rivier ligt het Spaanse buurdorp Ayamonte. Vroeger was een veerboot de enige verbinding met Spanje. In de jaren 90 van de vorige eeuw is een moderne hangbrug gebouwd, dus tegenwoordig rijdt de voornaamste verkeersstroom over deze brug.

Stadsarchitectuur

Vila Real de Santo is gebouwd in rechte lijnen. Je moet moeite doen om hier een ronde vorm aan te treffen. Het centrum is ontworpen door dezelfde architect die beroemde wijk Baixa in Lissabon heeft ontworpen. De aardbeving en de daaropvolgende vloedgolf van 1755 hebben gezorgd voor een totale vernietiging van zowel Lissabon als Vila Real de Santo Antonio. Beide steden moesten worden herbouwd. De tekeningen zijn van dezelfde architect en daardoor is de plattegrond ook hetzelfde.

In het centrum van de stad staat een voor Vila Real typerende Obelisk op het stadsplein. Praça Marquês de Pombal is omgeven door cafés en restaurants wat het een gezellige uitstraling geeft. Op het plein staan vaak marktkraampjes met allerhande koopwaar. In de straten rond het plein kan je uitstekend winkelen. Vila Real is bekend als de “lakenstad van de Algarve”. Overal verkoopt men handdoeken, badjassen en strandlakens. Vanaf het plein loop je in een paar minuten naar de kade. Hier dobberen de luxe jachten op de golven van de Guadiana rivier. In Vila Real kan je ook uitstekend eten. Een verborgen parel is Restaurante Cuca. Het ligt in een van de zijstraten. Tussen de middag moet je er in de rij voor een maaltje verse vis. Hier eten de Portugezen en dat is over het algemeen het teken van kwaliteit.

Steden in de Algarve met een strand

Wanneer je langs de kade in de richting van de kust loopt, kom je op een lang pad met betonplaten. Dat pad uiteindelijk eindigt op de pier van betonblokken. Aan de linkerkant stroomt de Guadiana rivier en aan de rechterkant begint het brede strand. Bij helder weer kan je tot aan Faro kijken! De oceaan is schoon en bekroond met de blauwe vlag. Het stralend witte zandstrand zonder horeca nodigt uit om je handdoek neer te leggen.

Mertola

Het is ongeveer 50 minuten rijden naar het charmante stadje Mertola. Officieel is Mertola niet een van de steden in de Algarve. Het ligt in de provincie Alentejo, net boven de Algarve. De rit naar Mertola gaat door een prachtig landschap. Het dorp zelf is een vestingdorp. Het ligt aan de Guadiana Rivier, in het Guadiana Nationaal Park. Dat is één van de natuurparken in Portugal. Het uitzicht vanaf de oude burcht is onovertroffen. Portugal en buurland Spanje hebben elkaar eeuwenlang bevochten. Burchten waren nodig om de buren in de gaten te houden en de bevolking te beschermen.

Geschiedenis

In de jaren 60 van de vorige eeuw, had Mertola ruim 25.000 inwoners. De bevolking werkt in de kopermijnen van Mina de Santo Domingos. Met het sluiten van de mijnen verdween de werkgelegenheid en de mensen trokken weg. Nu wonen er ongeveer 8000 mensen. Het oude mijngebied is tegenwoordig een openluchtmuseum. Je kunt in de buurt fantastisch wandelen. De oude mijn is grotendeels bovengronds en het is een fascinerend gebied. Veel gebouwen staan nog overeind. Het landschap is vol van kleur. De delfstoffen liggen dicht aan het oppervlak waardoor de geschiedenis hier voor het oprapen ligt. Mina de Santo Domingos is ook een aanrader als dagtocht.

Wanneer je de eerste blik op Mertola werpt vanaf de weg, zie je direct het kasteel. De vesting steekt trots uit boven het dorp en domineert daarmee de omgeving. Het kasteel van Mertola is in de afgelopen tien jaar grondig gerestaureerd. De restauratie heeft drie verschillende beschavingen blootgelegd. Romeinse overblijfselen zijn het oudst. Daar bovenop hebben de Moren zich een paar eeuwen later gevestigd. Vervolgens hebben de Christenen het kasteel ingenomen. In het museum is een permanente tentoonstelling over de opgravingen en de geschiedenis van Mertola.

Ten zuiden van Mertola ligt een oud Franciscaner klooster. In de jaren 70 van de vorige eeuw kocht de Nederlandse kunstenaarsfamilie Zwanikken de  totaal vervallen gebouwen. Zij hebben de verwaarloosde gebouwen en de omliggende tuinen grondig gerestaureerd. Het klooster heeft nu een botanische tuin en bovendien zijn de gebouwen van   Convento de São Francisco  in oude glorie hersteld. Tegenwoordig is het een plaats waar kunstenaars in rust kunnen werken.

Café Guadiana

Drink een kop koffie bij het Café Guadiana. Dit café ligt in het centrum van het dorp. De hele bevolking, van jong tot oud, komt hier een kop koffie halen. Geniet hier van het slaperige tempo van dit pittoreske plaatsje!

×