+351 916 89 46 16 bnb@casalcubo.nl
Belevenissen van twee B&B eigenaren in de Algarve

Scharrelkip in de Algarve

Hoe Carolientje Karel werd

Nieuwsbrief december 2020 …

 
December 2020
             Uitgave 29
 

2020: Een idioot jaar!

Normaal besteden we niet zo veel tijd aan terugblikken. 2020 Verdient dat in onze ogen wel. Het was een raar jaar, zonder twijfel het meest gekke in het bestaan van ons B&B. 

Op 17 maart 2020 zitten we aan tafel met een groep wandelaars uit Nederland. Zij zijn de deelnemers aan onze Cas al Cubo wandelweek met gids. Onze premier, António Costa, kondigt een totale lockdown af. Van de één op de andere dag is alles dicht, krijgen de Portugese kinderen thuisonderwijs, wordt het aantal mensen dat tegelijk in de supermarkt mag lopen beperkt, moet je óveral je handen desinfecteren en lopen wij zombie-achtig met een mondkapje op.  Alsof we opeens in een heel verkeerd filmscenario zitten.  

We maken van de nood een deugd, of doen daar in elk geval onze uiterste best voor. Restaurants dicht? Dan koken we toch gewoon voor de hele club. De wandelingen in onze stille natuur gaan gewoon door. In de heuvels van de Algarve kom je toch niemand tegen die je kan besmetten. We maken de week af en de gasten kunnen gezond en toch lekker ontspannen naar huis vliegen. Zelf sluiten we het B&B en beginnen we aan een onzekere periode. 
 
Drie voorjaarsmaanden, waarin we goed vol geboekt zijn. Wij liggen stil. We vermaken ons met het plukken van onkruid, maar het voelt ontheemd. Al onze gasten waarvan de reis- en annuleringsverzekering niet thuis geeft (en dat zijn er nogal wat!) krijgen een voucher. We doen onze uiterste best om de balans te vinden tussen het voortbestaan van het B&B en klanttevredenheid. Niemand weet op dat moment (en nog niet overigens) waar dit gaat eindigen. 
 
In mei gaat Portugal langzaam weer open, startend met restaurants en niet-essentiële winkels. Vanaf begin juni wordt weer mondjesmaat gevlogen. De overheid in Portugal vaardigt een heel pakket aan regels en maatregelen uit waar bedrijven in de toeristische sector aan moeten voldoen. We volgens een onlinecursus: Clean and Safe en beginnen met het implementeren van de maatregelen. Onze gezellige lange tafel verdwijnt; dat is het meest pijnlijke voor ons. Mondmaskers op alle kamers, desinfectiespul op elk hoek van de tafel, een nieuwe (veilige) opstelling op het terras waardoor gasten toch nog een beetje contact hebben en dan gaan we hopen….. Dat er nog iemand komt! 
 
Op 21 juni komen uiteindelijk onze eerste gasten. In de zomer houdt Covid zich kalm en durven meer mensen het vliegtuig te nemen vanuit Nederland, België, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland etc. Vol is het nooit. Dat mag ook niet want dan kunnen we de verplichte afstanden niet handhaven in het B&B, maar we hebben in elk geval inkomsten. Eind oktober houdt alles weer op. 

Dan gaan we nu op naar 2021. Wat het gaat brengen, dat weet nog niemand. We krijgen wel wat aanvragen voor het voorjaar en de zomer, dus we hebben goede hoop. Dat het vaccin er komt; dat voldoende mensen zich (durven te laten) inenten en dat er voldoende vaccins zijn.

 

Vakantie 2021

Het aantal besmettingen in de Algarve behoort tot de laagste van Europa. Maar ook hier hebben we helaas in de afgelopen paar maanden een piek gezien. Wij persoonlijk, in ons paradijs ver weg van besmettingsbronnen en -haarden, hebben er niets van gemerkt. Wij konden "gewoon" boodschappen doen, uit eten, wandelen, vogels kijken, naar het strand; enfin, wat wij zoal buiten de deur doen om onszelf te vermaken. 

We hopen natuurlijk dat ons thuis ook het veiligste stukje Europa blijft. Gelukkig hebben studies uit alle delen van de wereld inmiddels aangetoond, dat de kans dat je in een vliegtuig een corona besmetting oploopt minimaal is, dus komend seizoen blijft reizen een optie. Zeker wanneer de vaccinatiegraad in het voorjaar gaat toenemen. 

 

Het Strand

 
Dat blijft natuurlijk een enorme publiekstrekker: de stranden van de Algarve. In het Oosten zijn ze lang, breed en rustig en in het Westen pittoresk, omgeven door rode kalkzandsteen en wat drukker. Maar allemaal veilig. Of het nu komt door het stoplichten systeem (strand vol = licht op rood) of door de grote afstand tussen parasols en stoelen, doordat de mensen op het strand ook echt rekening houden met elkaar, of nog door iets anders. In 2020 is geen enkele covid besmetting te herleiden geweest naar de stranden van de Algarve. Daar zijn wij dan weer HEEL BLIJ mee! 
 
Nadat de strenge lockdown in Portugal langzaam werd opgeheven vanaf begin mei, hebben we onszelf af en toe een dagje vakantie gegeven. Dat heeft tot wat ontdekkingen geleid waarvan de mooiste wel het eiland van Farol is, voor de kust van Olhão. We genieten volop van Praia de Cabeço naar het Oosten en Praia de Almargém naar het Westen. 
 
Op een van de vakantiedagen nemen we de boot naar Ilha da Farol. Dat is wel onze persoonlijke voorkeursontdekking van 2020! Op het strand, op een strandstoel (2 stoelen met parasol € 15,00 voor een hele dag) en een ober die vanaf de dichtstbijzijnde bar (MarAmais) drankjes aansleept. De zee is rustig, de baai beschut door twee kleine pieren, het is heerlijk zonnig weer; rond de 30 graden. De ultieme relax-stranddag! De strandstoelen moet je van tevoren reserveren en dat doen we natuurlijk graag voor onze gasten!
 
 

Wandelen: veilig en relaxed

 


Het kan niet ontbreken hè, in een Cas al Cubo nieuwsbrief. Wandelen in de stille heuvels van de Algarve is absoluut een 100% veilige ontspanning. Omdat ons seizoen relatief vroeg is afgelopen, hebben we alweer ruim de kans gehad om onze wandelschoenen aan te trekken. Het mooie voornemen is, om tweemaal in de week te gaan lopen. Tot nu toe hebben we een wat nattig najaar, dus dat is niet helemaal gelukt. We zijn ook voorzichtig begonnen; twee ouder wordende dames met een niet zo jofele conditie na een werkzame zomer. Inmiddels hebben we al een paar prachtige routes gelopen. Een echte topper vinden we het gebied rondom Barranco do Velho. Maar ook bijvoorbeeld de heuvels boven Pego do Inferno zijn schitterend. De rivieren staan hoog dus zo af en toe klossen we door het water. Het maakt je hoofd zorgenvrij en het martelt de voetzolen. 
 
Al wandelend over een vlakte of strompelend en hijgend tegen een berg op, ontstaan ook allerlei wandel-ideeën. Want eigenlijk vinden we het maar raar dat niet heel wandel-minnend Nederland op zijn minst een weekje per jaar de ANWB-paddenstoelen links laat liggen om eens rechts af te slaan naar het rustige onbekende. 
Naar de ontbrekende bewegwijzering op de geitenpaden in de Algarve bijvoorbeeld. Het is hier zo ontzettend mooi, rustig en de keuze is werkelijk reuze als het gaat om routes, soorten landschap en lengte van de wandeling. Alles is echt mogelijk! 
 
Op onze website wandelenalgarve.com hebben we inmiddels de officiele routes en een hele rits zelfverzonnen wandelingen in de Oost-Algarve redelijk in kaart. Alleen de wandelingen van gemeente Olhão zijn nog niet helemaal compleet op het moment. Dat gaat absoluut komen! 
 
De planning is, om aan de site wat mooie pakketten toe te voegen. We stellen dan een week samen met een bepaald soort wandelingen. Bijvoorbeeld: 
  • Routes vanuit het bed en breakfast, 
  • Kustwandelingen in de Algarve, 
  • Highlights van de Algarve met onze eigen voorkeurswandelingen, of 
  • Serie wandelingen "voor de doordouwers" met routes van minimaal 15 km. 
Er is van alles te bedenken. Dus als je een heel eigen wens hebt gooi het bij ons in de groep!
 
 

Vogels kijken

 
Dat is ook weer zo´n bezigheid waarmee je heerlijk je hoofd leeg maakt. Portugal is een rijk vogel land en zo langzamerhand kunnen wij, als liefhebbers maar zeker geen kenners, een aantal prachtige plekken aangeven waar je in de Algarve kunt genieten van bijzondere vogels en van minder zeldzame exemplaren die even prachtig zijn. Het voordeel van deze bezigheid is ook weer, dat het een individuele activiteit is, dus veilig. 
 
In de afgelopen weken hebben we in de riviermonding van de Ria Alvor genoten van niet zo zeldzame maar wel zeldzaam mooie sternen op jacht en Jan van Genten die voorbijtrokken. We zijn naar de zoutpannen geweest in de Ria Formosa bij Fuseta en hebben genoten van flamingo´s, kluten, kanoeten, wulpen, grutto´s en zelfs een ijsvogel. Tijdens onze wandeling rondom Barranco do Velho hebben we staan kijken naar twee Iberische groene spechten die een poging deden elkaar eruit te kloppen, tegen de stam van een eucalyptusboom. De Algarve is een fantastisch vogelgebied! Ook daar bij kunnen we je helpen om je vakantie vorm te geven. 
 
 

Diner & Restaurants

 
Tsja.. we willen niet vervelend doen, maar dat "mogen" wij gewoon. Natuurlijk gelden in alle restaurants strenge veiligheidseisen. Tafels staan minimaal 3 meter uit elkaar, er staat altijd nèt een raam te veel open voor de ventilatie. 
We hebben toch wel weer een paar leuke restaurants ontdekt, waar we ons zelf binnen ook veilig voelen. Dan is het met het juiste gezelschap heerlijk om er èven uit te zijn.
We hebben bijvoorbeeld in Tavira op de kop van de haven restaurante D´Gusta gevonden. Wat kan je daar heerlijk eten. Ook Gunther's in Olhão, een oude bekende, blijft een perfect adres waar je een super lunch kunt halen, buiten in de zon en uit de wind op het terras, of in São Brás de Alportel Restaurante Moss waar je nèt even anders eet. 
 

Geniet van de Feestdagen !


Het is even anders dan normaal. Sterker nog: waarschijnlijk gaan we dit nooit meer zo meemaken. Dus maak er iets moois en memorabels van! 
 
Wij blijven thuis. We doen onze boodschappen op tijd, maken het gezellig, koken lekker samen en drinken een glas wijn. Op een beter jaar. Op genieten. En vooral op gezondheid en een virus dat zich terugtrekt uit de samenleving. 
Dat is ook onze wens voor iedereen in 2021. Blijf gezond en maak er iets moois van met de mensen waar je van houdt. Wat er ook gebeurt! Blijf genieten van het leven. 

Wij hopen natuurlijk dat jullie een weekje bij ons komen om te genieten. 
 

Heb je na het lezen van deze nieuwsbrief alweer zin gekregen in een vakantie bij B&B Cas al Cubo, stuur ons dan een de reserveringsaanvraag  of stuur een mail naar: bnb@casalcubo.nl

Wij blijven positief en we gaan er van uit dat het komend voorjaar de Algarve wederom een veilige bestemming zal zijn. Aan ons zal het zeker niet liggen en we zien er weer naar uit om het seizoen te starten!  
×