+351 916 89 46 16 bnb@casalcubo.nl
Belevenissen van twee B&B eigenaren in de Algarve

Spa Salino Wellness

ALS VARKENTJES IN DE MODDER ROLLEN …

Zoutwinning van Flor de Sal van Aguamae - wellness centrum Spa SalinoSpa Salino wellness is een nieuwe ontdekking van B&B Cas al Cubo. Covid hakt erin bij ons kleine B&B Cas al Cubo Tavira. Dat betekent dat we in een periode dat we opeens een paar vrije dagen hebben in een periode dat normaal gesproken alle kamers bezet zijn. We maken van de nood een deugd en nemen de gelegenheid te baat om een nieuwe attractie uit te proberen. Wij gaan samen naar de Spa Salino (de zoute spa) in Castro Marim.

Castro Marim, buurdorp van Vila Real de Santo Antonio,  is vooral bekend bij onze gasten om het middeleeuwse kasteel dat voortdurend wordt gerenoveerd. Om het dorp heen liggen de zoutpannen. Middenin de zoutpannen, aan het einde van een modderig pad, ligt een klein wit gebouwtje met blauwe accenten. Naast dat gebouw ligt de Portugese “spa”. Alhoewel we als Nederlanders en Belgen bij het woord “Spa” toch een ander beeld hebben.

 

Kuuroord zoutpannen Oost-Algarve AguamaeEen goede voorbereiding …

Voor we naar Spa Salino gaan, trekken we thuis alvast de bikini aan. Als we aankomen worden we keurig opgevangen door een dame die ons uitlegt wat de bedoeling
is. We krijgen twee ecologisch papieren potjes. Eentje met scrubzout in olie en eentje met een aards geurende zwarte smurrie. Het proces begint met het scrubben van onze huidjes. Dit gebeurt met de inhoud van potje 1; de het lokale “flor de sal”; het zeezout dat hier met de hand wordt geoogst. Het zout is gemengd met een olieachtig goedje. Wij scrubben alle schubben van ons lichaam. Het voelt gek en eigenlijk best lekker. Wel een beetje hard, die brokjes zout.

 

Wellness Spa Salino AguamaeDan glijden we langzaam de met water gevulde zoutpan in waar we een half uur lang net mogen doen alsof we in de Dode Zee liggen. Het water is zo zout, dat we met een kussen in ons nek moeiteloos boven water blijven. Het is heerlijk relaxed, totdat een Portugese familie met een paar gillende kinderen in ons badje neerstrijkt. Het gezin doet zijn best om de kinderen een beetje rustig te houden. Kinderen blijven uiteindelijk natuurlijk kinderen en dat kan je ze ook niet echt kwalijk nemen. We blijven allemaal aan onze “eigen kant” van het bassin en dobberen op de Portugese gezins-golfslag dat het een lieve lust is. Het advies is om niet langer dan een half uur in het water te liggen omdat onze huidjes daar niet tegen kunnen. Daar houden we ons maar aan.

 
In de prut

Terug naar “ons tafeltje” met de kartonnen bekertjes. Daar staat beker twee op ons te wachten met daarin een ongelofelijk vies uitziende en naar de Waddenzee geurende, gitzwarte prut. We worden geacht ons daarmee van top tot teen in te smeren en vervolgens te wachten tot het helemaal droog is voordat we het er weer af mogen spoelen. Een verdachte putlucht stijgt op uit het potje maar we beginnen er toch aan. Langzaam veranderen we in kleine zwarte varkentjes, ofwel Porco Preto, zoals de beroemde Portugese delicatesse heet.

Wellness Castro Marim - zeekleiAls we helemaal zijn ingesmeerd en elkaar zo hier en daar hebben “geholpen”, moet de boel opdrogen tot de modder overal grijs is. Van top tot teen in de zwarte smurrie lopen we een rondje om de baden en de zoutpannen heen op soppende modderslippers. In het halve zonnetje, want het is een klein beetje bewolkt, drogen we langzaam knisperend zwart en dan grijs op. Na nog een half uurtje zijn we stijve paspoppen en mag de smurrie er weer af. We zijn benieuwd of de beloofde babyhuid er inderdaad onder vandaan zal komen.

Het vergt nog een behoorlijke poetsbeurt om de modder te verwijderen. De douches geven voldoende water dus na een minuut of tien kunnen we naar de kleedkamers om de bikini’s uit te trekken. Met het beloofde babyhuidje glijden we in onze kleren.

Spa Salino is een leuke belevenis, zeker wanneer je de kosten vergelijkt met de Wellness centra zoals we die in Nederland kennen. In de mooie rustige zoutpannen langs de Guadiana rivier kan je voor maar liefst € 16,00 een bijzondere ervaring opdoen. Heerlijk relaxed en schoon-gemodderd komen we thuis. Spa Salino Castro Marim is wat ons betreft een echte aanrader! Hoewel je wel de rest van de dag ruikt alsof je in een prutsloot bent gevallen. Dat is niets wat een lekkere douche niet kan oplossen.

×